Creatieve
        Vakantie Blog

BLOG

Taal

BLOG Creatieve Vakanties Pottenbakken in Frankrijk

Maart 2024

Ruik jij het ook?

Voorjaar FrankrijkDe sneeuwklokjes herinneren nog aan de winter maar daarnaast staan madeliefjes, blauwe druifjes en hyacinten; de roos is al een explosie van nieuwe blaadjes, de pruimenbomen (de mirobolants zijn elk jaar het eerst) en de amandelboom staan alweer te bloeien...

Ruik jij het ook...?

De lente komt eraan, de zon komt erdoor, de vogeltjes kwetteren: de tuin maakt zich klaar voor bloemen en vruchten en wij maken de tuin klaar voor jullie tenten, voor gezellige maaltijden aan de lange picknicktafel, voor lui een boekje lezen onder de walnotenboom of voor een duik in het frisse zwembad...

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor een heerlijke week helemaal voor jezelf, met je handen in de klei en je hoofd in de wolken, in ons paradijsje op het platteland van Vannecourt.

Zie voor de nog beschikbare data workshops 
Tot binnenkort!
Bo en Annetje.


Kristalglazuur van Bo in het Museum van Sarreguemines

Groen-Kristalglazuur-Bo-FilarskiIn de loop der tijden zijn veel gasten die bij ons waren, mee geweest naar de oude faience fabriek in Sarreguemines. Deze fabriek is tegenwoordig één van de musea in deze faience stad.
Dit seizoen komt er in de musea van Sarreguemines een expositie over kristalglazuren.

Ook werk van nog levende keramisten zal getoond worden. Het museum verzocht mij (Bo) om ook een werkstuk ter beschikking te stellen. Op de expositie zal dus ook negen maanden lang werk van mij getoond worden.

Voor liefhebbers van kristalglazuur zal daar nog heel veel meer en bijzonder werk te zien zijn.
Verder blijft het museum over de oude faience industrie (opgericht in 1827) zeer indrukwekkend.

Heb je ook zin om je een week helemaal onder te dompelen in onze wereld van klei en vuur en wellicht een bezoek te brengen aan het museum in Sarreguemines of de ateliers bij ons in de buurt?

Zie voor de nog beschikbare data workshops 

We heten je van harte welkom,
Bo en Annetje.


EXPO SPOT ook in 2024

Expo-SpotDe Kleischool en TOMA ovenbouw hebben in het blad KLEI de handen ineen geslagen.
Samen reserveren we voor ook weer voor het hele jaar 2024 een halve pagina advertentieruimte, waarbij we elke keer 60% van de ruimte vrij laten om een mooi keramiek werkstuk te tonen (misschien straks dus ook van jouw mooiste werkstuk). Deze ruimte noemen we de EXPO SPOT.

(nog geen abonnee? Zie: KLEI).

Wil jij ook graag je mooiste werkstuk met naamsvermelding in het blad KLEI tonen?
Stuur ons of TOMA ovens één vierkante foto in hoge resolutie van jouw pronkstuk (zorg ook voor een stijlvolle rustige achtergrond) en maak kans op een gratis plaatsing in de EXPO SPOT ruimte.
Graag echt maar één foto inzenden! Dus bv niet drie of meer met de vermelding “zoek maar de mooiste uit”.

Mocht je overigens nog niet geboekt hebben voor een workshop, de cursussen voor 2023 beginnen alweer aardig vol te lopen, maar er zijn nog wel wat plaatsen beschikbaar.
Voor de gevorderden is er ook in de Potter in Residence-locatie in Zuid-Frankrijk nog wat plaats vrij.
 
Zie: data workshops 
Met Franse groet,

Bo en Annetje

KLEI keramiek magazine bezocht ons Keramiek Centrum

Bo Filarski Keramiek
De prachtige foto's zijn gemaakt door Kirstin Little.

Een nacht in Vannecourt

's Nachts, bij toerbeurt de wacht houden naast de draak van Vannecourt.
Elke vier minuten hout opgooien. De oven gromt en verorbert het hout onmiddellijk.
En dan ergens midden in de nacht gaat hij vuur spugen.


De temperatuur is dan opgelopen tot ruim boven de 1200 graden.
De lengte van de vlam door de hele oven bedraagt dan 8 meter.

KLEI kwam kijken en Vera Zegerman schreef er een artikel over.
Lees haar persoonlijk verslag over de week dat ze bij ons verbleef.

Klik hier om het artikel (pdf bestand) te lezen: KLEI in Vannecourt

Pottenbakken Anagama



Klei en hout draaien

Stephane_Miglierina&Bo_FilarskiNa een fantastisch seizoen in 2022 zijn we van Vanncourt (Noord-Frankrijk) nu voor enkele weken naar Pied du Ciel in Zuid-Frankrijk getogen. Ook daar in Tournon d'Agenais is de rust inmiddels weergekeerd.

Alle bewoners vertellen ons dat ze zo genoten hebben van de diverse exposities van al die verschillende pottenbaksters in onze Potter in Residence-locatie.

Na een tip van Xandra, één van onze gasten deze zomer, besloten we een pottenbakker te bezoeken niet ver van hier, in Monpazier.






Raku+Hout-Stephane_MiglierinaDe pottenbakker Stéphane Migliérina maakt wel heel bijzondere Raku werkstukken.
Nadat hij onderdelen van een werkstuk in Raku afgewerkt heeft, draait hij de ontbrekende delen van notenhout en de houtachtige vrucht van de Australische Banksia tree.
Zowel in de keramische stukken als in de houten onderdelen draait hij een flens, zodat ze naadloos in elkaar passen.

Als alle onderdelen klaar zijn lijmt Stéphane ze aan elkaar vast.

Zijn assortiment heeft een verscheidenheid aan vormen.
Met zijn Rakuglazuren beperkt hij zich tot drie prachtig uitontwikkelde recepten: wit, turqoise en mosgroen.
Momenteel ontwerpt hij ook objecten met een donkere ruwe gechamotterde klei.

Stéphane werkt al 17 jaar met de combinatie van aardewerk en hout.

De resultaten zijn verbluffend mooi.

Wil je ook leren Raku stoken (zonder houtbewerking) kijk dan op de nog beschikbare Data

Eerste seizoen in Pied du Ciel

Hilde en SonjaNaast onze workshopweken in Vannecourt, Noord-Frankrijk, zijn we in 2022 met een geheel nieuw concept begonnen in Tournon d'Agenais in Zuid-Frankrijk. In dit dorpje bovenop de berg kun je een pottenbakkerswinkel met woonhuis huren in een historisch pand.
Draaischijf en oven zijn aanwezig. Je kan daar dus exposeren, werken en vakantie vieren tegelijk!

Iedereen, inclusief wijzelf en de redactie van het blad KLEI, was natuurlijk buitengewoon nieuwsgierig hoe het de eerste bezoekers is vergaan...

Rianne de Graaf en Hilde Buschens waren zo enthousiast dat ze meteen weer voor het komend jaar geboekt hebben.

Verslag van Hilde:
Met deze affiche werd in Tournon d’Agenais en omstreken onze komst aangekondigd en we waren er meer dan welkom. Zowat alle inwoners kregen we op bezoek tijdens ons verblijf, zelfs de kleuters kwamen kijken wat die twee Belgen daar deden en waren erg geïnteresseerd in de ‘tour’ en de ‘four’.

Het middeleeuwse stadje,dat werd uitgeroepen tot een van de ‘Plus Beaux Villages de France’, trok veel toeristen uit alle windstreken, waarvan er velen een kijkje kwamen nemen in onze ‘boutique’. Wij hebben genoten van de positieve commentaren en reacties op ons werk. Er zijn kruikjes en schaaltjes naar Chicago gevlogen, er werden potjes meegenomen naar Lille, Vlaanderen, Engeland en Nederland, maar er bleven er ook in Tournon d’Agenais in ‘La maison de Framboise’. We zijn Bo en Annetje erg dankbaar voor de unieke gelegenheid die we kregen om twee weken lang te kunnen genieten van hun toren, van Tournon d’Agenais en andere mooie dorpen in de nabije omgeving en voor de kans het visitekaartje van Argilo te kunnen verspreiden over een stukje van de wereld.



Pied Du Ciel Riannen de GraafVerslag van Rianne:

Het was een inspirerende en leuke tijd in Tournon.

Fijn om in het atelier met klei bezig te kunnen zijn en ondertussen een expositie te hebben en geïnteresseerde mensen in het atelier te kunnen ontvangen. De buurtbewoners zijn aardig en het was lekker weer.

In de buurt werden ook verschillende (keramiek) markten georganiseerd, wat leuk was om naar toe te gaan.



Gelukkig brandde de bibliotheek af !

De geschiedenis verteld door keramiek
Ooit leerde ik dat de Romeinen als eersten in de 4e eeuw voor Christus tot codificatie – het zo volledig mogelijk en systematisch op schrift stellen van wetgeving – overgingen op de twaalf bronzen tafelen die op het forum in Rome stonden. Al tijdens mijn middelbare schooltijd leerde ik dat onze hele beschaving stoelde op de Griekse en Romeinse cultuur. Daarvoor was het eigenlijk een soort barbaarse oer-periode.
Maar dankzij keramiek kwam ik tot een ander inzicht.

Atrahasis-eposOude potten van 10.000 jaar oud dragen soms nog sporen van het voedsel dat erin heeft gezeten. Vaak vertellen ook de decoraties ons het nodige over een cultuur van heel lang geleden.
Voordat de mens op papyrusrollen ging schrijven, werden er aantekeningen gemaakt op in de zon gedroogde kleitabletten. De meesten zijn in de loop der tijd verloren gegaan. Hoewel oorlog zelden een middel is om cultureel erfgoed veilig te stellen, leidde de inval van de Meden in de stad Nineve (612 v Chr) onbedoeld tot de consolidatie van een heel oud schrift en epos en later de ontcijfering hiervan.

Bij deze aanval op de hoofdstad van Assyrië werden de stad en daarmee ook de bibliotheek van koning Assoerbanipal door brand verwoest.
De bibliotheek bevatte meer dan 20.000 kleitabletten in spijkerschrift, die door de hoge temperatuur tijdens de brand gebakken werden, waardoor ze bewaard zijn gebleven! Gaandeweg lukte het wetenschappers het spijkerschrift te ontcijferen.

Zo hielpen deze tabletten met het ontcijferen van de tekst op een 2,5 meter hoge stele met de wetgeving van Koning Hammurabi van Babylon (1795 - 1750 v Chr).

De oudste tot nu toe ontdekte tekst is het Atrahasis-epos. Dit is een Babylonisch heldendicht, ook uit de 17de eeuw voor Christus, dat vooral bekend is vanwege het zondvloedverhaal (dit geschrift is dus ruim 3700 jaar oud) !

Of het Gilgamesj-epos verdeeld over 12 tabletten: tablet 10 vertelt over de reis van Gilgamesj naar de onderwereld. Veerman Urshanabi boomt Gilgamesj over de Wateren des Doods. In tablet 11 wordt het verhaal van de zondvloed verteld...

Zo draagt keramiek dus veel oudere sporen van onze menselijke beschaving dan ik op de middelbare school leerde en ik vraag me af of er voor het spijkerschrift nog een ouder schrift als voorloper bestond. Het lijkt erop….

signsBij onderzoek naar grottekeningen waren de archeologen tot het begin van de 21e eeuw vooral gefascineerd door de primitieve afbeeldingen van dieren en mensen; niemand had oog voor de kleine onbeduidende tekentjes die ook in al die grotten geschilderd waren. Het was Genevieve von Petzinger van de universiteit van Victoria in Canada, die vanaf 2012 begon de symbolen uit grotten te documenteren.
Zij ontdekte 32 tekens die herhaald gebruikt werden over een tijdsbestek van 10 tot 40 duizend jaar geleden, in grotten verspreid door heel Europa! Het is nog niet bekend wat onze voorouders met deze tekens/symbolen wilden doorgeven…


Het is heel leuk om naar de Tedtalk van Genevieve von Petzinger (paleoanthropologe) te kijken: https://www.ted.com/talks/genevieve_von_petzinger.


Enfin, workshops grottekeningen bieden we nog niet aan. Maar voor een beker met je eigen verhaal ben je bij ons in Vannecourt van harte welkom.

Nieuwe oven = Nieuwe ovenatmosfeer

Daar staan ze dan, de prachtige nieuwe ovens van 150 liter per stuk. Dat betekent zeker niet "plug and play".

Keramiek-Ovens Atelier Filarski
Elke oven heeft ziijn eigen atmosfeer, in het bijzonder kristalglazuren zijn super gevoelig voor hoe de warmte blijft hangen in een oven. Maar na een weekje proefstoken kreeg ik schitterende resultaten! Er valt dus weer veel moois te maken komend seizoen.

Ons dorp en ons keramiekcentrum daarentegen, hebben als vanouds dezelfde relaxte sfeer.
Afgelopen weken zijn we alweer ruim de honderd inschrijvingen gepasseerd.
We zien een tendens dat mensen kleinschalige vakanties verkiezen boven massatoerisme, grote boulevards of ski-liften.

Snak jij ook weer naar een leuke vakantie met direct sociaal contact met gelijkgestemden? Lekker op de heuvel in de boomgaard zitten onder een kersenboom? Een week lang niet naar winkels hoeven omdat alles hier voor je verzorgd wordt? Met twee handen in de klei iets moois maken en het nieuwe "normaal" even helemaal kunnen laten voor wat het is? Kom naar ons kleine dorpje in de Saulnois, een week voor jezelf, in rust en eenvoud. Volg een workshop in ons zeer goed uitgeruste atelier, met verblijf en gezonde verse maaltijden.

De eerste pot ooit


Keramiek was het eerste materiaal dat door de mens met vuur vervaardigd en gevormd werd. De oudste vondsten dateren uit het Neolithicum, nog voor de IJzertijd, Bronstijd en Kopertijd. Hoe zouden die eerste potten ontstaan zijn?
Eén interessante hypothese onder archeologen is de theorie van de mand die in het vuur belandde.

De oudste keramiek-vondsten zijn kleine, handgevormde beeldjes, zoals de Venus van Dolni Vestonice uit 30.000 voor Chr uit Tsjechië. De oudste potten zijn gevonden in de provincie Janggxi in China en dateren uit 20.000 v Chr.
Hoe zouden ooit die eerste potten gemaakt zijn? Een interessante hypothese onder archeologen wordt beschreven door Virginie Armelin in haar zeer grondige en uitgebreide boek “Histoire de la Céramique”.

De prehistorische mens leefde vaak in grotten en bij rivierbeddingen. In de grotten en aan de oevers van de rivier treft men plastische klei aan, die geen water doorlaat. Als je er met je voet in gaat staan, komt er een afdruk die vol loopt met water.
Wellicht dat de mens in de prehistorie ontdekte hoe je water kon vervoeren met een rieten mand: je bekleedde een mand aan de binnenkant met deze vette klei. Op zeker ogenblik belandde de mand met klei en al in het vuur, waardoor de klei gebakken werd en er een soort keramieken pot in mandvorm overbleef. Er zijn scherven gevonden met afdrukken van vlechtwerk aan de buitenkant. Duizenden jaren na het Neolithicum, treft men in het begin de Minoische cultuur op Kreta nog steeds deze techniek aan.

Mandpot Kreta archeologie

mandpot kreta


Ook het archeologische keramiek uit Henchir Tawrirt (Jerba / Tunesie) uit de 5e eeuw v Chr bestond nog steeds uit keramiek met een afdruk van vlechtwerk aan de buitenkant. Vele vragen zijn nog onbeantwoord en zullen dat wellicht altijd blijven. Maar de hypothese dat de eerste pot wellicht een rieten mand was die aan de binnenkant dichtgesmeerd was met vette klei en uiteindelijk verbrandde, is op zijn minst interessant.

Ontdek ook de boeiende wereld van klei en vuur en kom een week bij ons pottenbakken.

Schaal met Kersen Bo FilarskiBo met schaal met kersen

Kersen uit de tuin en home made maaltijden

De eerste weken na de lock-down zitten er alweer op. De eerste gasten hebben volop kunnen genieten. Prachtig weer, ontspannen sfeer en als in een luilekkerland kon eenieder volop kersen plukken. Alle bomen in onze gaard hangen vol en vol fruit. 

En elke avond wordt er weer een zalige maaltijd geserveerd door Annetje en Ruby. Met een beetje mooi weer ook lekker in de tuin.


Kom draaien en lekker proeven. Je bent van harte welkom.

Annetje en RubyAnnetje en Ruby

De Kleischool in Nancy

 Schaal Pottenbakken Bo Filarski

Op 18 januari vierde de Kleischool haar 15-jarig bestaan op het Place Stanislas in Nancy. Genodigden uit alle windstreken, 8 nationaliteiten, vierden met ons dit heugelijke feit. In de afgelopen tien jaar dat we in Frankrijk zitten, hebben meer dan 1700 mensen een vakantie geboekt om bij ons een cursus pottenbakken te komen volgen in Vannecourt.
jarig bestaan op het Place Stanislas in Nancy. Genodigden uit alle windstreken, 8 nationaliteiten, vierden met ons dit heugelijke feit. In de afgelopen tien jaar dat we in Frankrijk zitten, hebben meer dan 1700 mensen een vakantie geboekt om bij ons een cursus pottenbakken te komen volgen in Vannecourt.

Ruim 15 jaar geleden richtte Bo in Maarssen De Kleischool op. De start was met één nieuwe en twee occasion draaischijven. Ik was langs de Kamer van Koophandel geweest en had vier pakken klei ingekocht. Na een regeladvertentie in het plaatselijk krantje vond de aftrap plaats op een donderdagavond. Nog eerst even snel de fietsen uit het atelier gehaald en daar verschenen dan de eerste twee cursisten. Het waren twee dames die tuinkabouters wilden komen maken. Ik was enigszins teleurgesteld en vroeg me af of er eigenlijk wel belangstelling was voor pottenbakken... Inmiddels 15 jaar later - en nu al weer tien jaar in Frankrijk - kijken Annetje en ik met enig ongeloof naar de resultaten van afgelopen seizoen. Meer dan 200 gasten bezochten dit jaar ons centrum in Vannecourt, waar inmiddels 16 draaischijven staan en waar er jaarlijks vier ton klei doorheen gaat. 1200 Overnachtingen en 3600 maaltijden werden in goede banen geleid door Annetje, mede dankzij Cindy (onze witte tornado) en onze hulpen Camille en Kim (werkstudentes van de kunstacademie in Metz). Er was een fantastische dynamiek, er waren aardige mensen met interessante verhalen: wat hebben we genoten! Dank voor alle lieve en hartelijke reacties in ons gastenboek. Met plezier kijken we nu al uit naar het seizoen 2020!

We hopen dat we ons keramiekcentrum nog vele jaren voort kunnen zetten en dat we nog heel veel gasten een bijzondere keramiekvakantie kunnen aanbieden, samen met ons team, bestaande uit Camille, Kim, en Cindy.

We danken iedereen voor de aanwezigheid, de lieve cadeaus, kaarten, speaches en liederen.

Bo en Annetje

Schaal Pottenbakken Bo Filarski

Kleuren met Vuur; Speciale demonstratie door Bo Filarski

Voor film Klik in kader

Voor de technisch gedetaileerde beschrijving zie de youtube versie: https://youtu.be/vcMuZH3NnRA

 

De draak is groter geworden

Onze grommende draak, de Japanse houtoven, is beduidend groter geworden. Zie hier het fotoverslag van de opbouw en de eerste stook.


Pottenbakken houtoven basisBasis van de houtoven 300 liter Pottenbakken houtoven opbouw boog Opbouw van de boog op de basis Pottenbakken houtoven boog De boog 200 liter
Pottenbakken houtoven zijwanden Zijwanden Pottenbakken houtoven laden Vullen van de oven 6 lagen hoog Pottenbakken houtoven sluiten Sluiten van de oven voor de stook Pottenbakken_houtoven_offer Rijst, zout, sake voor de ovengodinnen Cursus Pottenbakken houtoven Frankrijk De ovengodinnen
Pottenbakken Houtoven Workshop De oven gaat aan Cursus Pottenbakken Frankrijk Houtoven Om de beurt waken bij het vuur Pottenbakken Vakantie cursus Frankrijk De hele nacht door tot de volgende dag Pottenbakken Sang de Boeuf En wat kwam er zoal uit? Sang de boeuf Cursus Pottenbakken Shino Shino glazuur Cursus Pottenbakken Gekleurd door Vuur Zonder glazuur, ontstaan door vuur en as

Wandelen tussen 175 miljoen jaar oude fossielen

  Pottenbakken_en_Wandelen

  Vakantie_Frankrijk_Fossielen

Behalve een week leuk pottenbakken en genieten van de zalige maaltijden wil je soms ook even een namiddag een wandeling maken. Op 15 minuten afstand van ons centrum bevindt zich een bijzonder natuurreservaten van Frankrijk: la Côte de Delme. Hier kan je zalig wandelen door een beschermd natuurgebied waar o.a. een vijftiental soorten wilde orchideeën groeien en waar je zelfs nog 175 miljoen jaar oude fossielen kan zien liggen. De kalkrijke bodem zorgt voor een mediterrane vegetatie met o.a. thijm en oregano. De wilde klauwier en de bidsprinkhaan maken zich uit de voeten als de kudde schapen voorbijkomt. Kom tot jezelf in onze wereld van vuur, klei, eenvoud en ongerepte natuur.

  Pottenbakken_en_Natuur

Probeer dat nog maar eens te redden...

Je hebt net een prachtig werkstuk gemaakt en dan gebeurt het. Een onhandige beweging bijvoorbeeld, bij het laden van de oven. Tik je net met dat oor tegen iets anders aan: krak. Daar ligt je werkstuk dat je zo zorgvuldig gemaakt hebt, in twee delen. Niets meer aan te doen als de klei helemaal droog en hard is, is de gangbare theorie, maar...

Theepot_maken

Afgelopen jaar kwam Mirjam met een cadeau in ons centrum. Een grote pot met poeder. "Moet je eens proberen, om onderdelen aan elkaar te lijmen. Werkt super, veel beter dan water met azijn." Ik probeerde het en ik ontdekte dat een eetlepel aangelengd in een jampot met water een oplossing gaf die inderdaad wonderwel leerharde onderdelen aan elkaar plakt. Oren, tuiten, knopjes en andere decoraties leken zich wel vast te zuigen aan het object waarop ze geplakt werden. Op het eind van het seizoen brak ik een oor van één van mijn karaffen, tijdens het laden van de oven. Het werkstuk was helemaal droog. Jammer, als het niet meer leerhard is, is er niets meer aan te doen, dacht ik. Ik wilde net het werkstuk in een emmer gooien toen ik me bedacht. Laat ik ook eens proberen kurk-droge klei te plakken met dit wondermiddel. Beide kanten van het oor en de aanhechtingspunten op de karaf voorzichtig met een penseel met het goedje natgemaakt. Even laten intrekken, nog een keer aangetipt en tegen elkaar gezet, bijna tegen beter weten in. Tja je vermoedt het natuurlijk al: na het bakken zat het oor stevig aan de karaf vast! Het goedje heet bitterzout (magnesium-sulfaat), bij de drogist te verkrijgen. Wil je ook eens oren en tuiten komen plakken? In Vannecourt ben je van harte welkom (zie beschikbare data)

Houtoven van glazen flessen

  Opbouw_Flessenoven
Velen die bij ons een workshop volgden, hebben gedurende de week ook een bezoek gebracht aan de faillence fabriek in Sarreguemines. Afgelopen week vierde dit museum haar 20-jarig bestaan. Vele pottenbakkers en keramisten waren uitgenodigd om hun vaardigheden te laten zien. Ook wij waren van de partij. Bo heeft voor de ruim tweeduizend bezoekers demonstraties gegeven op de draaischijf. Jong en oud mocht op deze bijzondere dag gratis proberen een werkstuk te draaien. Er waren ook pottenbakkers die een oven opbouwden uit lege wijnflessen en 's avonds was er een vuurspektakel.
Oven_van_Flessen


  Keramiek_vuur_Moulin_de-La_Blies



De oude schoorsteen van de stoommachine van weleer vormde een schitterend decor, dat verlicht werd door de vlammen. Kom volgend jaar ook een week bij ons een workshop volgen en breng een bezoek aan dit fantastische keramiek-museum. We hebben ruim twintig weken pottenbakworkshops met verschillende thema's.






De Mirabellenboompot

Meer dan duizend keer is ons gratis e-book gedownload. Op de omslag prijkt een Mirabellenboom waar Ruby uit springt. Dit voorjaar hebben we helaas deze oude Mirabellenboom moeten omzagen. Houtbewerker Alain Monchot heeft in de Wabi Sabi traditie een schitterende pot gedraaid van het doorleefde pruimenhout.

Pot Mirabellenboomhout

Gelukkig hebben we vele jaren geleden al jonge mirabellenbomen geplant. Ook dit seizoen kun je dus gewoon weer lekker mirabellen komen proeven in onze tuin. Deze nazomer zijn er nog een paar plaatsen beschikbaar. Zie Data

Op zoek naar Wabi Sabi

Ze kwamen uit een artificiële wereld, het kleine, schatrijke golfstaatje Qatar; twee studentes die wilden leren pottenbakken. Duizenden kilometers hadden ze afgelegd om uiteindelijk voor het eerst in hun leven door een weiland te lopen, brandnetels uitgelegd te krijgen en zelfs vol verbazing een kwartier lang een slak gade te slaan. Wat wilden deze jonge vrouwen, die in dit futuristische staatje leven, bij ons komen leren? Pottenbakken, dat was duidelijk, maar wilden ze uiteindelijk iets strak moderns of juist iets zeer klassiek met gouden randjes gaan maken? De Japanse uitdrukking Wabi Sabi verheldert wat ik kon bieden en wat zij zochten.

QatarQatar Creatieve_Vakantie/Raku_PottenbakkenWabi Sabi Raku - Bo Filarski

Wabi Sabi; de Japanse term voor de schoonheid van de inperfectie. De studentes genoten een week lang met volle teugen van de eenvoud in ons kleine dorp. Met kennis en kunde en hun eerste Raku werkstukken keerden ze uiteindelijk terug. Met pijn in het hart namen ze afscheid van de rust in onze Saulnois-streek, en via een vijf-sterrenhotel in Parijs vlogen ze terug naar hun stad in de woestijn.

Wil je ook de wereld van onvolmaaktheid, Wabi Sabi, ontdekken en ervaren?

Klik voor de nog beschikbare Data.

 Pottenbakken_Keramiek_VoorjaarVakantie_Frankrijk_Fossielen

Voorjaar

Velden geel gekleurd van boterbloemen, paardenbloemen en koolzaad. De koeien mogen weer in de wei. Alles bloeit en geurt dat het een lieve lust is.

Kom ook de voorjaarsbloemen ruiken in onze schitterende Saulnois streek.

Draai 's morgens een prachtig werkstuk en ga 's middags wandelen

door de stille heuvels en velden rondom ons dorp.   


Noord_Frankrijk_Creatieve_VakantiePottenbakken_Voorjaar

Pottenbakkerij_Not

Robert_Not

Pottenbakken voor fijnproevers


De ovenschalen die Annetje op tafel zet, komen uit een keukenoven van 220°. De schalen hebben in de pottenbakkerij ooit een veel hogere temperatuur moeten doorstaan. Maar - vreemd genoeg - lange niet zo hoog als je zou verwachten.

Veel mensen denken dat ovenschalen flink hoog gestookt moeten als ze gebakken en geglazuurd worden, maar niets is minder waar! Zou je zo'n schaal op 1250° bakken, dan zou hij meteen de eerste keer dat hij met bv een quiche erin uit de keuken-oven gehaald wordt al knappen, door het grote verschil in temperatuur binnen in de oven (220°) en daarbuiten (25°). Het verglaasde keramiek kan die temperatuurshock niet aan; er zit geen rek meer in het materiaal.

De gebroeders Not in Castelnaudary bakken al generaties lang schitterende ovenschalen volgens aloude traditie. Wij hebben in 2012 een uitgebreide rondleiding gehad door hun pottenbakkerij, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.
Gelukkig blijft een ovenschaal die op slechts 1050° gebakken is gewoon heel als de keukenwekker rinkelt: vul hem dus gerust met een zalige tartiflette (aardappels en uien, eventueel spekkies en dan een reblochonkaas met witte wijn er overheen gesmolten); een lasagne; een vegetarisch schoteltje met spinazie en geitenkaas overgoten met gekarameliseerde uien; of met als nagerecht een clafoutis van mirabellen uit eigen gaard...

Heb je liever dat ik de ovenschalen voor je vul? Kom dan pottenbakken en fijnproeven in onze pottenbakkerij in het kleine dorpje Vannecourt.

Je bent van harte welkom,
Annetje en Bo
Houtoven_Gebroeders_NotOvenschaal_met_Mirabellen



 Creatieve_Vakantie_WensballonPottenbakken_Workshop_RakuPottenbakken_Creatieve_Vakantie_Frankrijk

Pottenbakken en de kleur van vuur

Voor pottenbakkers is vuur onontbeerlijk. Rond de 850 graden voor een Afrikaanse stook, tot ruim 950 voor een Raku en tegen de 1300 graden voor een Anagama.
Duizenden jaren geleden hadden pottenbakkers geen moderne meetinstrumenten, maar moesten zich behelpen met de kleur van het vuur. Van diep rood naar oranje, geel tot een bijna witachtige gloed gaf een indicatie van de hitte in het vuur. Zie enkele van onze mooiste "kleur van vuur" foto's van het afgelopen jaar.

Ontdek ook de wereld van Klei en Vuur in onze pottenbakkerij in Noord Frankrijk. Zie alle fantastische workshops die we aanbieden op: Data

Je bent van harte welkom

Pottenbakken_Frankrijk_Pitfire
Creatieve_Vakantie_KampvuurCreatieve_Vakantie_Klei_VuurPottenbakken_Workshop_FrankrijkKeramiek_Anagama
 Creatieve_Vakanties_Potenbakken_Kweeperen

De Favoriet aan ons ontbijt

Een ieder die in Vannecourt was, weet dat de ochtend bij ons begint met een zalig ontbijt met vers brood, vroeg gebracht door Roger, onze bakker. Een tafel vol fruit, muesli, yoghurt, vele soorten kaas, harde gedroogde worstjes en natuurlijk de vele door Annetje zelfgemaakte jammetjes van kersen, mirabellen, perziken, quetschen en kweeperen. Maar, één van de grote favorieten is de honing van Monsieur Quari uit Burlioncourt, waar onze walnoten door vermalen zijn. Ook volgend jaar zal die weer op tafel staan!
De zon schijnt, de wind is niet echt koud, de bladeren verkleuren mooi naar aardetinten. Het zwembad is leeg, de tuin is rustig - zo zonder cursisten, maar er is nog werk aan de winkel:

De mand die ik steeds meeneem de tuin in bevat de laatste mirabellen, quetschen, blauwe en witte druiven; maar ook alweer de eerste kweeperen en appels. Verder zijn alle andere manden, kratten en zelfs de tafels in gebruik voor het drogen van de walnotenoogst.

Deze overvloedige oogst is geheel onverwacht; we vreesden het ergste toen het in de lente tijdens de bloesemperiode begon te vriezen…

Ook zin om lekkere zelfgemaakte confitures van vruchten uit eigen tuin te proeven en appelsap te drinken van onze eigen appels (vermengd met een paar kilo kweeperen)? En niet te vergeten: die walnotenhoning?

Je bent van harte welkom

Pottenbakken_Creatieve_vakantie_notenhoning
 Pottenbakken_Vakantie_Frankrijk

Les extrêmes se touchent

Tja, ook bij het pottenbakken komt het voor... In een glazuur in het bijzonder kunnen twee botsende en totaal verschillende uitersten tot schitterende resultaten leiden.

Een glanzend en druipend kristalglazuur raakt een mat, stroef glazuur. Op het raakvlak ontstaat een chemie met verrassende resultaten. 

Wil je ook de magie van glazuren ontdekken? Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

We heten je van harte welkom

 Anagama_houtoven_PottenbakkenFilarski_Pottenbakken_Halsflessen

De grommende draak en de nachtegaal

Het is zover. Na meer dan 900 stenen staat-ie er! Afgelopen nacht ging-ie tekeer als een grommende draak. Annetje had 's ochtends nog, volgens oud Aziatische traditie, aan de ovengodin gevraagd om ons met de eerste stook welgezind te zijn.

Jean-Luc bleef liever in de moderne tijd en noteerde nauwkeurig alle facetten van het proces op de computer in een digitaal overzicht.

Onze vorige oven is na zeven jaar trouwe dienst deels weggevreten door het vuur. Tijd dus voor een nieuwe Anagama .  

De westerse mens is niet gewend aan werk uit primitieve houtovens. De werkstukken zijn niet strak, niet glad en zonder synthetische kleurstoffen. Het keramiek wordt tot lavatemperaturen verhit, vervormd en gebrandmerkt door het vuur en de assen in de oven. Om daarna tot steenharde objecten te verstollen: steengoed!

Wil je ook kennis komen maken met de draak en de nachtegaal?
Zie voor de Anagamaweken op Data

Je bent van harte welkom

Filarski_Pottenbakken_Shino_Schaal


Pottenbakken_Anagama_HoutovenFilarski_Pottenbakken_Shino_Mokken
 Creatieve_Vakantie/Aardewerk_Spanje

Doe mij maar 500 liter

Pascual Cózar draait er zijn hand niet voor om.

Spanje is rijk aan keramiek en keramiektradities:
5000 jaar oude mokken;
aardewerk van Visigoten;
kruiken van Romeinen;
Moorse tegels;
Majolica (oorspronkelijk uit Mallorca) met veel kobalt (overgewaaid naar Delft in de Lage Landen.)

In Cordoba, de warmste stad in Spanje, maakt Leonardos nog steeds dit prachtige traditionele blauw-witte aardewerk.

Elk jaar bezoeken wij pottenbakkers in Europa. Nooit raken we uitgekeken op de veelzijdigheid van het ambacht. Ontdek ook deze wereld van Klei en Vuur. Kies één van de boeiende thema's die wij aanbieden in Noord Frankrijk en kom een week naar ons keramiekcentrum in Vannecourt.

We heten je van harte welkom.




















 Bo_Filarski_Opnames

Een halszaak

Deze week werd Bo op de vingers gekeken.

Na het succes van de vorige DVD - Basiscursus Draaien - hebben we besloten om een tweede instructiefilm voor pottenbakkers te maken.

Ditmaal wordt het een DVD over pottenbakken voor eenieder die de basis beheerst.

De techniek van het draaien van een rechte en een bolle halsfles wordt tot in detail uitgelegd.

Ook ditmaal zijn er vele uren film opgenomen vanuit meerdere cameraposities, zodat je ook nu weer stap voor stap kan zien hoe je deze lastige vormen maakt.

De komende weken zal al het beeld- en geluidsmateriaal in de studio van De Filmmaatschappij gemonteerd gaan worden.

We houden je op de hoogte!


Bo_Filarski_DVD_Opname

 Keramiek_Anagama_Trillende_veerPottenbakken_Kristalglazuur_Trillende_veer

De trucs van asfalt

Op een zeer hete zomerdag naderen we een stoplicht en onze auto maakt een trillende resonantie. Het asfalt is door het vele remmen van het verkeer in de hitte gaan ribbellen.
We kunnen dit effect ook toepassen op de klei.
Neem een stalen verend voorwerp en houd dat tegen de zachte of leerharde klei aan, terwijl de pot draait op de draaischijf. Zo ontstaat er een fascinerend ribbelpatroon op je werstuk.

Marco in week 27 heeft deze Raku pot toen de klei nog zacht was, daadwerkelijk over het asfalt aan de rand van onze straat in Vannecourt gerold.

Wil je ook eens wat over het asfalt laten rollen? Boek voor een leuke Raku vakantie in Vannecourt.

Creatieve_Vakantie_Raku_Asfalpot
Pot van Marco
 /Creatieve_vakanties_Vlier

"De medicijnkist van het volk”

Het is weer juni: papavers en korenbloemen staan volop in bloei in de velden.
Ook de vlier bloeit! De schitterende witte schermbloemen die wel kant lijken, hangen overvloedig aan de struiken langs de wegen. Wat een lust voor het oog. Maar de vlier is ook een lust voor de tong.

In de middeleeuwen werd de vlier al “de medicijnkist van het volk” genoemd, omdat met de bloesem en de bessen veel kwalen verholpen konden worden. Van vlierbloesem kan je beignets, limonade, gelei of thee maken.
We probeerden de thee direct in de nieuwste Filarski theepot met kristalglazuur.

Hier een makkelijk recept voor een koel glaasje vlierbloesem-limonade:
- pluk een mand vol mooie rijpe vlier schermen
- schud eventuele beestjes uit de bloemen (niet wassen, dan spoel je de honing weg)
- leg de bloemen in een grote glazen pot, samen met wat citroen en een paar kruidnagels
- voeg warm water toe
- laat de pot 3 dagen in de zon op de vensterbank staan
- giet het vocht door een doek en kook het in met suiker
- bottel in brandschone glazen flessen (of na afkoelen het sap in plastic flessen gieten en in de vriezer bewaren)

Naar gelang de gewenste zoetheid bij het serveren nog wat suiker of honing toevoegen of het sap juist wat aanlengen met water. Proost!

Kom proeven en genieten.

We heten je van harte welkom
/Theepot_Kristalglazuur_Bo_FilarskiCreatieve_vakanties_Vlierbloesemsap
 Mokken_van_Bo_Filarski

Begin je dag met een goede herinnering

In Vannecourt serveren we koffie en thee in honderd verschillende mokken gemaakt door Pottenbakkers uit heel Europa. Veel mensen kopen een kop of mok bij een warenhuis. Ze kiezen iets wat ze leuk vinden, maar na één à twee weken is de mok verworden tot een soort behang waar je nooit meer actief aandacht aan schenkt. De meeste mokken en koppen zijn industrieel gemaakt, gegoten of geperst keramiek. Je zal in je leven zo’n 30.000 maal ’s morgens bij je ontbijt de dag beginnen met een kop thee of koffie.
Laat de dag beginnen met een goede herinnering, een verhaal van klei en vuur.
Dit zijn de mokken die voor Bo stuk voor stuk hun eigen verhaal hebben.

Al deze mokken dragen de herinnering van het draaien, het vormen en vervormen van de klei, het samenstellen van het glazuur met de kwarts en metaal oxidanten die tot onverwachte resultaten leiden. De herinnering aan de Raku oven op die hete zomerdag, of de primitieve Anagama houtoven die met zijn vlammen prachtige sporen nalaat op het werkstuk. De verrassing van het resultaat, de vorm die lekker in de hand ligt. Elke mok laat een spoor na van ambachtelijke herinneringen.

Laat ook jouw dag beginnen met je eigen mok van goede herinneringen, jouw eigen verhaal van klei en vuur. Kom een mok (of meer) maken in één van onze workshopweken.

We heten je van harte welkom.

Keramiekcentrum in Vannecourt en Paleis het Loo

Wat is de overeenstemming tussen ons keramiekcentrum in Vannecourt en Paleis het Loo? Wel, het zit hem in de leverancier van de bloempotten. In onze tuin en in het park van paleis het Loo staan Terrecotte potten uit Impruneta Italië.

Reis door Europa en je ontdekt eeuwenoude bedrijven, waar nog steeds met hart en ziel prachtige ambachtelijke producten gemaakt worden. Zo belandden wij in Impruneta. Een stadje in Italië onder Florence waar al sinds de vroege middeleeuwen het traditionele Italiaans Terrecotte gemaakt wordt.
Wij waren op bezoek bij de familie Mariani in hun traditionele Terrecotte bedrijf. De stenen, dakpannen, beelden, en gigantische tuinpotten worden er nog steeds met de hand gemaakt en gebakken in traditionele houtovens. De potten in Impruneta worden er al sinds de vroege middeleeuwen gemaakt en zijn later wereldwijd gekopieerd, om met ladingen vol een beetje kitscherig in een hoek van een tuincentrum te belanden.
Maar de originele MITAL potten uit Impruneta vind je niet om de hoek. Deze originele Terrecotte potten zijn toch even anders. Ze zijn winterhard, kunnen dus altijd buiten blijven staan en worden, als een goede wijn, door de jaren heen alleen maar mooier en interessanter door het weer en de mossen die er in gaan zitten. Eigenlijk is een pot uit Impruneta nooit af.

Wat ons al meteen opviel dat bepaalde basishandelingen van het opbouwen gelijk zijn aan de traditionele handelingen van de pottenbaksters uit Farago Mali. Ongetwijfeld zijn deze technieken al heel vroeg in de historie vanuit Afrika naar Europa over gewaaid en worden de technieken nog steeds in Impruneta toegepast.

Een genot om naar de vaardigheid van de ambachtslui in Impruneta te kijken en uiteindelijk de adembenemende oven te zien branden.

Ontdek de veelzijdige wereld van Klei en Vuur. Kies één van de boeiende themas die wij aanbieden en kom een week naar ons keramiekcentrum in Vannecourt.

We heten je van harte welkom
Impruneta_PottenbakkersFarako_en_Impruneta_Pottenbakkers

 TandkleurTandopbouw_van_Keramiek

Ik lach m’n tanden bloot…

Hebt jij dat ook, dat je soms met je mond vol tanden staat?
Nou ja, vol; er ontbreekt 1 halve kies in mijn geval. Afgebroken, niet meer te redden. Dus begon de tandarts over een kroon en over de tandtechnicus die zo’n wonderbaarlijke dingen kon bereiken met keramiek. En je raadt het al, aangezien ik haar op m’n tanden heb, kon het niet laten om te vragen of ik die tandtechnicus niet eens aan de tand mocht voelen… Monsieur Roux ontving ons allerhartelijkst en liet ons met gepaste trots alle apparaten en gereedschappen zien, en de ovens (klein, in vergelijking met onze keramiekovens!). Hij heeft ons helemaal uitgelegd hoe hij op een ondergrondje van chroom en kobalt een tand opbouwt met silicium en veldspaat, met een penseeltje; druppeltje voor druppeltje, laagje voor laagje. De kleur van het mengsel wordt bepaald aan de hand van proeftandjes (zie foto): in mijn geval A3 en B3, plus een beetje oranje, een beetje blauw... Als de tand klaar is (10% groter dan hij moet worden – keramiek krimpt flink!), gaat hij het oventje in, dat in 30 minuten van 0 naar 900 graden opstookt. Na deze eerste stook komt – na passen bij de tandarts – het bijwerken en eventueel een tweede stook. Als alles goed is kan de tand daarna door de tandarts vastgelijmd worden en hopelijk zal hij de tand des tijds doorstaan.
Kom van de zomer kijken hoe ik mijn tanden bloot lach, één kies is van keramiek en van de hand van M Roux!

We heten je van harte welkom.




etruskisch_aardewerk_2etruskisch_aardewerk_3etruskisch_aardewerk_5

Potten met gebrek aan zuurstof


Afgelopen maand bezochten wij Italië en leerden dat de Etrusken reeds in het jaar 700 voor Christus bewust het principe van een tekort aan zuurstof (reductie) in een keramiekoven gebruikten.

In Italië is het culturele assortiment ongelooflijk. De Romeinen hebben hun stempel op Europa gezet. Maar ook in de eeuwen die volgden, bleef de invloed van de Italiaanse kunst toonaangevend.
De culturele beschaving van de Etrusken, vóór de Romeinen, in Toscane en Umbrië is wat minder bekend. Dit volk legde een artistieke basis die tot op heden zelfs moderne kunstenaars inspireert.


De Etrusken kenden de draaischijf en waren bekwame pottenbakkers die flinterdun keramiek maakten, wat door heel Europa geëxporteerd werd. We lichten hier één facet uit: de zwart glanzende kannen van hun Bucchero aardwerk, die zich kenmerken door hun elegante vormgeving. De Etrusken gebruikten geen glazuur (dun glasachtig en decoratief laagje) op hun keramiek; ze kenden wel het principe van reductie (kleur laten veranderen door een gebrek aan zuurstof in de oven). Ze gebruikten een reductieproces met megatiet om de kleur van de rode klei zwart te maken. Het werk werd gepolijst om het een glans te geven.

Zie op de afbeeldingen werk uit de musea in Volterra en Colle di Val d' Elsa. Kijk eens naar de bijzonder vorm van de bovenkant van de hals en het lipje bovenaan de handvatten.

Het principe van reductie is ook veelvuldig in Aziatische landen toegepast en uitgewerkt met diverse andere grondstoffen, leidend tot andere effecten en kleuren.

Als het je interesseert, kan Bo je er van alles over vertellen tijdens een van de workshopweken in onze pottenbakkerij in Vannecourt,

Je bent van harte welkom


etruskisch_aardewerk_1etruskisch_aardewerk_4etruskisch_aardewerk_6
Bo_Filarski_Filmopname_Pottenbakken
Bo_Filarski_Filmopname
 

Acht uur werken aan één pot


Vorige week is Bo ruim acht uur bezig geweest met één pot. We hadden namelijk een filmploeg van De Filmmaatschappij over de vloer. Tja en dan duurt het draaien van zo’n potje uren en uren.
Shots die over moesten omdat er net een tractor voorbij reed of omdat er net een vlieg zoemend langs de microfoon ging. 

Er is een week lang gewerkt aan een instructiefilm potten draaien. Tijdens de opnames zijn in alle hoeken camera’s opgesteld zodat je elke greep en elke vinger tot in detail kan zien en volgen. De eerste shots zien er heel goed uit.

De komende maanden zullen 1,4 terrabite aan beeld en geluidsmateriaal in een professionele studio gemonteerd gaan worden. We hopen voor het eind van het jaar de eerste trailer klaar te hebben.

appels

Creatieve_vakantie_Pottenbakken.

Een nieuwe voorraad aanleggen in een ander tempo


Vijfentachtig is-ie inmiddels. Met een aanhanger achter zijn minitractor gaat Remy de helling op, het hout halen van de omgevallen boom. Gisteren heeft hij de takken er met de hand afgezaagd. “Eens kijken of dat hart van mij het nog goed doet” had-ie geantwoord op mijn vraag of dat wel verstandig was op zijn leeftijd.

Zijn overbuurman had aangekondigd dat hij hem zou komen helpen om het hout binnen te halen. Dat ging hem niet overkomen. Alsof hij een ouwe zak was die zijn eigen hout niet binnen kon halen. Voordat de overbuurman thuis was moest de klus geklaard zijn. En zo toog hij naar boven om daar in een rustig tempo het hout op zijn aanhangertje te laden.

Een buizerd krijst. De kippen rennen onder een struik om zich te verschuilen. Er vallen noten uit de boom.

Dit jaar hebben we ruim 100 kilo noten kunnen rapen. De appeloogst is zo overvloedig dat we een afspraak bij de appelpers in Moivrons hebben gemaakt om onze eigen appelsap te laten persen.

Kom proeven!




Kweeperen

creatieve_vakantie_jam_maken
Bo_Filarski_en_Philip_Leach

Springfield Pottery Philip Leach
 

Leach

Eén van de grootste namen op het gebied van pottenbakken is Bernard Leach, geboren in 1887 in Hong Kong. Leach bracht de tradities van Aziatisch keramiek onder de aandacht bij het Europese publiek.

Hij deed in China, Korea en Japan zeer grondig onderzoek naar pottenbakkers technieken, gebruiken en decoraties, materialen en stooktechnieken. Zijn werk is van onschatbare waarde en zijn boeken zijn nog steeds in herdruk. Na jarenlange studie begon hij een atelier in Cornwall, Engeland.  Zijn naam leeft voort; in zijn atelier wordt nog steeds gewerkt; zijn kinderen en kleinkinderen hebben de traditie voortgezet in hun eigen ateliers.
Hier kan je meer lezen over Bernard Leach.

Op onze reis door Engeland waren we er al op zondag langs geweest, toen was er niemand, beetje teleurstellend. Dus toen we er op maandag nogmaals langs reden, weer die mooie weg tussen de heggen en wallen door naar de noord-west kust van Devon, waren we blij verrast dat de pottenbakker in z’n workshop bezig was. Hij draaide voor ons een kruik op de oude schijf waarop hij al z’n schitterende werkstukken in de loop der jaren gemaakt had. Jongensachtig verlegen gaf hij commentaar: hij was niet zo erg goed gelukt, zou misschien de biscuitstook niet overleven etc. Wij vonden het een very interesting kruik. Maar ja, deze pottenbakker heeft natuurlijk ook de naam Leach hoog te houden.

Philip Leach (kleinzoon van Bernard Leach)! In zijn Springfield Pottery (in Hartland), die hij samen met zijn vrouw Frannie runt, staan prachtige “slipware” (terre vernissée) potten te pronken.

In Devon en Cornwall werken de pottenbakkers nog steeds in kleine ateliers waar ze met de hand draaien en met een ringeloor hun traditionele slipware decoraties aanbrengen. Lees meer hierover in slipware history


Wij hebben Philip en Frannie kunnen verleiden om een week naar Vannecourt te komen. In het voorjaar van 2015 gaan wij één week helemaal op in de slipwaretechnieken. Philip en Frannie zullen ons er het nodige over vertellen en ongetwijfeld zal Philip ook nog wel enige verhalen over zijn wereldberoemde grootvader willen loslaten.


Schrijf je in voor de blog!

Word tijdig op de hoogte gehouden van nieuwe data en activiteiten. Wil je daarover een bericht ontvangen, meld je dan aan voor onze blog (info 1 x per maand).

Klik hier om lid te worden: Kleischool-blog


   Gratis e-Book

De Mirabellenboom

Ontvang gratis de interessantste verhalen gegroepeerd in De Mirabellenboom en word (gratis) lid van onze blog over Creatieve Vakanties. Vraag nu ons gratis Ebook De Mirabellenboom aan. Gratis e-boek over ons leven rond aardewerk, vuur, klei, ovens... in de rust en eenvoud van een klein dorpje in de Lorraine. Door Bo Filarski en Annetje Creemers


   Draaicursussen Pottenbakken DVD's

Leer goed centreren en optrekken. De techniek van het draaien, duidelijk stap voor stap uitgelegd. Centreren zonder groot gevecht door slim te werken met je gewicht en niet je kracht. Ook jij kan het leren. DVD 1: Basiscursus Pottenbakken DVD 2: Draaitechnieken Hoge en bolle halsflessen draaien.
Bestel hier

Draaicursus Pottenbakken DVD

TERUG NAAR MENU

Atelier de Céramique Filarski /De Kleischool / Atelier d’Hôte SAS 519 552 574 R.C.S. METZ Siret 519 552 574 00013 + 519 552 574 R.C.S. AGEN Siret 51955257400021 Activité Code NAF : 8552Z : Enseignement culturel, Capital Social € 30.000,00 - TVA No: FR42519552574