![]() ![]() ![]() Creatieve Vakanties
Frankrijk met Pottenbakken 3
|
![]() ![]() ![]() |
Pagina 1 2 3 4
|
Doe mij maar 500 liter
Een wijnkruik uit
Badajoz of een manshoge olijfolie-pot uit Alozaina,
in Andalusië? |
Een halszaak
|
We houden je op de hoogte! Mocht je de eerste DVD nog niet hebben, kijk dan hier |
De
trucs van asfalt![]() We kunnen dit effect ook toepassen op de klei. Neem een stalen verend voorwerp en houd dat tegen de zachte of leerharde klei aan, terwijl de pot draait op de draaischijf. Zo ontstaat er een fascinerend ribbelpatroon op je werstuk. |
Hier
een pot van Bo Filarski uit de houtoven.![]() |
![]() Wil je ook eens wat over het asfalt laten rollen? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar: Zie data We heten je van harte welkom, Bo en Annetje |
"De medicijnkist van het volk”![]() Ook de vlier bloeit! De schitterende witte schermbloemen die wel kant lijken, hangen overvloedig aan de struiken langs de wegen. Wat een lust voor het oog. Maar de vlier is ook een lust voor de tong. |
![]() We probeerden de thee direct in de nieuwste Filarski theepot met kristalglazuur. |
Hier
een makkelijk recept voor een koel glaasje
vlierbloesem-limonade: - pluk een mand vol mooie rijpe vlier schermen - schud eventuele beestjes uit de bloemen (niet wassen, dan spoel je de honing weg) - leg de bloemen in een grote glazen pot, samen met wat citroen en een paar kruidnagels - voeg warm water toe - laat de pot 3 dagen in de zon op de vensterbank staan - giet het vocht door een doek en kook het in met suiker - bottel in brandschone glazen flessen (of na afkoelen het sap in plastic flessen gieten en in de vriezer bewaren) |
![]() Naar gelang de gewenste zoetheid bij het serveren nog wat suiker of honing toevoegen of het sap juist wat aanlengen met water. Proost! Kom proeven en genieten. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar: Zie data We heten je van harte welkom, Bo en Annetje |
Heb jij dit jaar je draai al gevonden?![]() Heb jij je draai al gevonden? Draai eens een pirouette in ons zwembad. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() Kom je draai vinden in één van onze boeiende themaweken. Er zijn al enkele weken vol geboekt, dus draai er niet te lang omheen, om teleurstelling te voorkomen. Klik hier voor de nog beschikbare data We heten je van harte welkom, Bo en Annetje |
Schoonheid van lijnen, lichtval
en toeval.
|
![]() Ook het kipje geniet van de namiddagzon. |
![]() |
Een
dag vol rust en prachtige taferelen.
Tevreden
kijken we terug op het resultaat van deze Raku-dag. Eenzelfde glazuur aangebracht met een kwast of met een pollepel op de pot gegoten, ![]() |
Lekker
nog even een weekje er tussenuit. Niet te ver weg en
toch ben je in een totaal andere wereld van rust en
eenvoud. Ontdek de schoonheid van de Lorraine en de
fantastische wereld van pottenbakken, klei en vuur.
Een creatieve vakantie in Noord Frankrijk. Zie de beschikbare data We heten je van harte welkom, Bo en Annetje |
Wat is de som van deze 3 plaatjes?![]() |
Ik
loop onder de bloeiende quetschiers door en krijg
meteen zin in de heerlijke quetschen (diep-paarse
pruimen, zo groot als eieren) die daar binnenkort
aan zullen hangen. Van de quetschen zal ik behalve
clafoutis en taarten ook paars-rode pruimenjam
maken, waar ik al naar gelang mijn bui kaneel of
cardemon doorheen strooi. De kippen in het kippenhok zijn blij dat ik kom met voer (restjes en schillen uit de keuken en graantjes) en dat ze naar buiten mogen, de tuin in. De eigen scharrel-eitjes worden niet alleen in mijn zelfgemaakt deeg voor quiches en andere baksels gebruikt, maar ook kakelvers 6,5 minuut gekookt en met zout en peper geserveerd: des oeufs à la coque. Onze ambachtelijke bakker Roger Bleeker (ja, Nederlandse voorouders, een paar generaties geleden) is al langs geweest en heeft een mand vol geurend brood bezorgd. Besmeerd met een lekker laagje pure roomboter een zalige tractatie. Alle drie deze ingrediënten maken deel uit van een overheerlijk ontbijt, geserveerd in de tuin van ons keramiekcentrum in Vannecourt. Om te zien of er nog plaats is in de week dat jij zou willen komen, klik hier (data). Je bent van harte welkom! Annetje Recept quetschen confiture: Was en ontpit de quetschen. Voeg net zoveel geleisuiker toe aan de vruchten en strooi wat kaneel en/of cardemon in de pan. Breng aan de kook en giet de gloeiend hete massa in brandschone potjes. Sluit de potten af en laat ze omgekeerd afkoelen. Smakelijk! |
Begin je dag
met een goede herinnering.
In Vannecourt
serveren we koffie en thee in honderd verschillende
mokken gemaakt door Pottenbakkers uit heel Europa.
Veel mensen kopen een kop of mok bij een warenhuis.
Ze kiezen iets wat ze leuk vinden, maar na één à
twee weken is de mok verworden tot een soort behang
waar je nooit meer actief aandacht aan schenkt. De
meeste mokken en koppen zijn industrieel gemaakt,
gegoten of geperst keramiek. Je zal in je leven zo’n
30.000 maal ’s morgens bij je ontbijt de dag
beginnen met een kop thee of koffie. |
Keramiekcentrum in Vannecourt en
Paleis het Loo
Wat is de
overeenstemming tussen ons keramiekcentrum in
Vannecourt en Paleis het Loo? Wel, het zit hem in de
leverancier van de bloempotten. In onze tuin en in
het park van paleis het Loo staan Terrecotte potten
uit Impruneta Italië. |
Wat
ons al meteen opviel dat bepaalde basishandelingen
van het opbouwen gelijk zijn aan de traditionele
handelingen van de pottenbaksters uit Farago Mali.
Ongetwijfeld zijn deze technieken al heel vroeg in
de historie vanuit Afrika naar Europa over gewaaid
en worden de technieken nog steeds in Impruneta
toegepast. ![]() |
Een
genot om naar de vaardigheid van de ambachtslui in
Impruneta te kijken en uiteindelijk de adembenemende
oven te zien branden. Ontdek de veelzijdige wereld van Klei en Vuur. Kies één van de boeiende themas die wij aanbieden en kom een week naar ons keramiekcentrum in Vannecourt. We heten je van harte welkom. Zie Data |
Ik lach m’n tanden bloot…
|
Kom
van de zomer kijken hoe ik mijn tanden bloot lach,
één kies is van keramiek en van de hand van M Roux!
Annetje We heten je van harte welkom. Zie: data |
![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |