Knoppen/fr_flag.png   Knoppen/uk_flag.png
Creatieve_Vakantie_Frankrijk

Creatieve Vakanties Frankrijk met Pottenbakken 3

algemeen Data en Prijzen Blog

Pagina 1 2 3 4

Doe mij maar 500 liter

Een wijnkruik uit Badajoz of een manshoge olijfolie-pot uit Alozaina, in Andalusië?

Aardewerk_SpanjePascual Cózar draait er zijn hand niet voor om.

Spanje is rijk aan keramiek en keramiektradities:
5000 jaar oude mokken;
aardewerk van Visigoten;
kruiken van Romeinen;
Moorse tegels;
Majolica (oorspronkelijk uit Mallorca) met veel kobalt (overgewaaid naar Delft in de Lage Landen.)

In Cordoba, de warmste stad in Spanje, maakt Leonardos nog steeds dit prachtige traditionele blauw-witte aardewerk.Elk jaar bezoeken wij pottenbakkers in Europa. Nooit raken we uitgekeken op de veelzijdigheid van het ambacht. Ontdek ook deze wereld van Klei en Vuur. Kies één van de boeiende thema's die wij aanbieden in Noord Frankrijk en kom een week naar ons keramiekcentrum in Vannecourt.

We heten je van harte welkom. Zie DataEen halszaak

Bo_Filarski_OpnamesDeze week werd Bo op de vingers gekeken.

Na het succes van de vorige DVD - Basiscursus Draaien - hebben we besloten om een tweede instructiefilm voor pottenbakkers te maken.

Ditmaal wordt het een DVD over pottenbakken voor eenieder die de basis beheerst.

De techniek van het draaien van een rechte en een bolle halsfles wordt tot in detail uitgelegd.

Ook ditmaal zijn er vele uren film opgenomen vanuit meerdere cameraposities, zodat je ook nu weer stap voor stap kan zien hoe je deze lastige vormen maakt.


Bo_Filarski_DVD_OpnameDe komende weken zal al het beeld- en geluidsmateriaal in de studio van De Filmmaatschappij gemonteerd gaan worden. 

We houden je op de hoogte!Mocht je de eerste DVD nog niet hebben, kijk dan hier


De trucs van asfalt

Keramiek_Anagama_Trillende_veerOp een zeer hete zomerdag naderen we een stoplicht en onze auto maakt een trillende resonantie. Het asfalt is door het vele remmen van het verkeer in de hitte gaan ribbellen.
We kunnen dit effect ook toepassen op de klei.
Neem een stalen verend voorwerp en houd dat tegen de zachte of leerharde klei aan, terwijl de pot draait op de draaischijf. Zo ontstaat er een fascinerend ribbelpatroon op je werstuk.

Hier een pot van Bo Filarski uit de houtoven.
Pottenbakken_Kristalglazuur_Trillende_veerEen dergelijk ribbelpatroon met een kristalglazuur maakt stroompjes glazuur op je werkstuk, die anders kleuren dan de omgeving.

Creatieve_Vakantie_Raku_AsfalpotMarco in week 27 heeft deze Raku pot toen de klei nog zacht was, daadwerkelijk over het asfalt aan de rand van onze straat in Vannecourt gerold.
Wil je ook eens wat over het asfalt laten rollen? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar:
Zie dataWe heten je van harte welkom,
Bo en Annetje


"De medicijnkist van het volk”

Creatieve_vakanties_VlierHet is weer juni: papavers en korenbloemen staan volop in bloei in de velden.
Ook de vlier bloeit! De schitterende witte schermbloemen die wel kant lijken, hangen overvloedig aan de struiken langs de wegen. Wat een lust voor het oog. Maar de vlier is ook een lust voor de tong.
Theepot_Kristalglazuur_Bo_Filarski.jpgIn de middeleeuwen werd de vlier al “de medicijnkist van het volk” genoemd, omdat met de bloesem en de bessen veel kwalen verholpen konden worden. Van vlierbloesem kan je beignets, limonade, gelei of thee maken.
We probeerden de thee direct in de nieuwste Filarski theepot met kristalglazuur.
Hier een makkelijk recept voor een koel glaasje vlierbloesem-limonade:
- pluk een mand vol mooie rijpe vlier schermen
- schud eventuele beestjes uit de bloemen (niet wassen, dan spoel je de honing weg)
- leg de bloemen in een grote glazen pot, samen met wat citroen en een paar kruidnagels
- voeg warm water toe
- laat de pot 3 dagen in de zon op de vensterbank staan
- giet het vocht door een doek en kook het in met suiker
- bottel in brandschone glazen flessen (of na afkoelen het sap in plastic flessen gieten en in de vriezer bewaren)

Creatieve_vakanties_Vlierbloesemsap

Naar gelang de gewenste zoetheid bij het serveren nog wat suiker of honing toevoegen of het sap juist wat aanlengen met water. Proost!

Kom proeven en genieten. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar:
Zie data

We heten je van harte welkom,
Bo en Annetje


Heb jij dit jaar je draai al gevonden?

Creatieve_Vakanties_Frankrijk_ZwembadOns centrum draait weer op volle toeren. We hebben al lekker in de gaard kunnen eten, met zomerse temperaturen.

Heb jij je draai al gevonden?  Draai eens een pirouette in ons zwembad.Creatieve_Vakanties_Frankrijk_Kampvuurof...draai eens een Afrikaanse pot en daarna een rondje rond het vuur.
Pottenbakken_Vakanties_Frankrijk   Pottenbakken_Keramiek_Frankrijk
 
Creatieve_Vakanties_Frankrijk_Faienceof.... ga een middagje toeren en het museum van de techniek van de Faïence bezoeken.
Kom je draai vinden in één van onze boeiende themaweken. Er zijn al enkele weken vol geboekt, dus draai er niet te lang omheen, om teleurstelling te voorkomen.

Klik hier voor de nog beschikbare data

We heten je van harte welkom,
Bo en Annetje


Schoonheid van lijnen, lichtval en toeval.

Voorjaarvakantie_Creatief_PottenbakkenDe felle middagzon accentueert het groen, geel en blauw bij dit geurende koolzaadveld.

Creatieve_Vakantie/Creatieve_Vakantie_Frankrijk_NotenboomEen boekje lezen onder de notenboom.

Ook het kipje geniet van de namiddagzon.
Creatieve_Vakantie_Frankrijk_MaanDe avondzon verlicht tot slot de bijna volle maan.
Een dag vol rust en prachtige taferelen. Tevreden kijken we terug op het resultaat van deze Raku-dag.
Eenzelfde glazuur aangebracht met een kwast of met een pollepel op de pot gegoten,
Pottenbakkengeeft een volstrekt andere dynamiek aan het werk.
Lekker nog even een weekje er tussenuit. Niet te ver weg en toch ben je in een totaal andere wereld van rust en eenvoud. Ontdek de schoonheid van de Lorraine en de fantastische wereld van pottenbakken, klei en vuur. Een creatieve vakantie in Noord Frankrijk.

Zie de beschikbare data

We heten je van harte welkom,
Bo en Annetje


Wat is de som van deze 3 plaatjes?

Creatieve_Vakantie_Keramiek
Ik loop onder de bloeiende quetschiers door en krijg meteen zin in de heerlijke quetschen (diep-paarse pruimen, zo groot als eieren) die daar binnenkort aan zullen hangen. Van de quetschen zal ik behalve clafoutis en taarten ook paars-rode pruimenjam maken, waar ik al naar gelang mijn bui kaneel of cardemon doorheen strooi.

De kippen in het kippenhok zijn blij dat ik kom met voer (restjes en schillen uit de keuken en graantjes) en dat ze naar buiten mogen, de tuin in. De eigen scharrel-eitjes worden niet alleen in mijn zelfgemaakt deeg voor quiches en andere baksels gebruikt, maar ook kakelvers 6,5 minuut gekookt en met zout en peper geserveerd: des oeufs à la coque.

Onze ambachtelijke bakker Roger Bleeker (ja, Nederlandse voorouders, een paar generaties geleden) is al langs geweest en heeft een mand vol geurend brood bezorgd. Besmeerd met een lekker laagje pure roomboter een zalige tractatie.

Alle drie deze ingrediënten maken deel uit van een overheerlijk ontbijt, geserveerd in de tuin van ons keramiekcentrum in Vannecourt.

Om te zien of er nog plaats is in de week dat jij zou willen komen,
klik hier (data).


Je bent van harte welkom!   Annetje

Recept quetschen confiture:
Was en ontpit de quetschen. Voeg net zoveel geleisuiker toe aan de vruchten en strooi wat kaneel en/of cardemon in de pan. Breng aan de kook en giet de gloeiend hete massa in brandschone potjes. Sluit de potten af en laat ze omgekeerd afkoelen.

Smakelijk!

Begin je dag met een goede herinnering.

In Vannecourt serveren we koffie en thee in honderd verschillende mokken gemaakt door Pottenbakkers uit heel Europa. Veel mensen kopen een kop of mok bij een warenhuis. Ze kiezen iets wat ze leuk vinden, maar na één à twee weken is de mok verworden tot een soort behang waar je nooit meer actief aandacht aan schenkt. De meeste mokken en koppen zijn industrieel gemaakt, gegoten of geperst keramiek. Je zal in je leven zo’n 30.000 maal ’s morgens bij je ontbijt de dag beginnen met een kop thee of koffie.
Laat de dag beginnen met een goede herinnering, een verhaal van klei en vuur.
Dit zijn de mokken die voor Bo stuk voor stuk hun eigen verhaal hebben.
Mokken_van_Bo_Filarski.jpg
Al deze mokken dragen de herinnering van het draaien, het vormen en vervormen van de klei, het samenstellen van het glazuur met de kwarts en metaal oxidanten die tot onverwachte resultaten leiden. De herinnering aan de Raku oven op die hete zomerdag, of de primitieve Anagama houtoven die met zijn vlammen prachtige sporen nalaat op het werkstuk. De verrassing van het resultaat, de vorm die lekker in de hand ligt. Elke mok laat een spoor na van ambachtelijke herinneringen.

Laat ook jouw dag beginnen met je eigen mok van goede herinneringen, jouw eigen verhaal van klei en vuur. Kom een mok (of meer) maken in één van onze workshopweken.

We heten je van harte welkom. Zie: data

Bo en Annetje


Keramiekcentrum in Vannecourt en Paleis het Loo

Wat is de overeenstemming tussen ons keramiekcentrum in Vannecourt en Paleis het Loo? Wel, het zit hem in de leverancier van de bloempotten. In onze tuin en in het park van paleis het Loo staan Terrecotte potten uit Impruneta Italië.

Reis door Europa en je ontdekt eeuwenoude bedrijven, waar nog steeds met hart en ziel prachtige ambachtelijke producten gemaakt worden. Zo belandden wij in Impruneta. Een stadje in Italië onder Florence waar al sinds de vroege middeleeuwen het traditionele Italiaans Terrecotte gemaakt wordt.
Wij waren op bezoek bij de familie Mariani in hun traditionele Terrecotte bedrijf. De stenen, dakpannen, beelden, en gigantische tuinpotten worden er nog steeds met de hand gemaakt en gebakken in traditionele houtovens. De potten in Impruneta worden er al sinds de vroege middeleeuwen gemaakt en zijn later wereldwijd gekopieerd, om met ladingen vol een beetje kitscherig in een hoek van een tuincentrum te belanden.
Maar de originele MITAL potten uit Impruneta vind je niet om de hoek. Deze originele Terrecotte potten zijn toch even anders. Ze zijn winterhard, kunnen dus altijd buiten blijven staan en worden, als een goede wijn, door de jaren heen alleen maar mooier en interessanter door het weer en de mossen die er in gaan zitten. Eigenlijk is een pot uit Impruneta nooit af.

Impruneta_Pottenbakkers
Wat ons al meteen opviel dat bepaalde basishandelingen van het opbouwen gelijk zijn aan de traditionele handelingen van de pottenbaksters uit Farago Mali. Ongetwijfeld zijn deze technieken al heel vroeg in de historie vanuit Afrika naar Europa over gewaaid en worden de technieken nog steeds in Impruneta toegepast.

Farako_en_Impruneta_Pottenbakkers
Pottenbakster Mali en pottenbakker Impruneta bouwen op dezelfde manier hun pot op.
Een genot om naar de vaardigheid van de ambachtslui in Impruneta te kijken en uiteindelijk de adembenemende oven te zien branden.

Ontdek de veelzijdige wereld van Klei en Vuur. Kies één van de boeiende themas die wij aanbieden en kom een week naar ons keramiekcentrum in Vannecourt.

We heten je van harte welkom. Zie Data

Ik lach m’n tanden bloot…

TandkleurHebt jij dat ook, dat je soms met je mond vol tanden staat?
Nou ja, vol; er ontbreekt 1 halve kies in mijn geval. Afgebroken, niet meer te redden. Dus begon de tandarts over een kroon en over de tandtechnicus die zo’n wonderbaarlijke dingen kon bereiken met keramiek. En je raadt het al, aangezien ik haar op m’n tanden heb, kon het niet laten om te vragen of ik die tandtechnicus niet eens aan de tand mocht voelen…
Monsieur Roux ontving ons allerhartelijkst en liet ons met gepaste trots alle apparaten en gereedschappen zien, en de ovens (klein, in vergelijking met onze keramiekovens!). Hij heeft ons helemaal uitgelegd hoe hij op een ondergrondje van chroom en kobalt een tand opbouwt met silicium en veldspaat, met een penseeltje; druppeltje voor druppeltje, laagje voor laagje. De kleur van het mengsel wordt bepaald aan de hand van proeftandjes (zie foto): in mijn geval A3 en B3, plus een beetje oranje, een beetje blauw... Als de tand klaar is (10% groter dan hij moet worden – keramiek krimpt flink!), gaat hij het oventje in, dat in 30 minuten van 0 naar 900 graden opstookt. Na deze eerste stook komt – na passen bij de tandarts – het bijwerken en eventueel een tweede stook. Als alles goed is kan de tand daarna door de tandarts vastgelijmd worden en hopelijk zal hij de tand des tijds doorstaan.

Afbeeldingen/Tandopbouw_van_Keramiek
Kom van de zomer kijken hoe ik mijn tanden bloot lach, één kies is van keramiek en van de hand van M Roux!

Annetje

We heten je van harte welkom. Zie: data


Pottenbakken


Pagina 1 2 3 4


Atelier de Céramique Filarski voor een creatieve keramiek vakantie.

Pottenbakken in Noord Frankrijk.


algemeen Data en Prijzen Blog Knoppen/knop_DVD