Knoppen/fr_flag.png   Knoppen/uk_flag.png
Creatieve_Vakantie_Frankrijk

Creatieve Vakanties Frankrijk met Pottenbakken

algemeen Data en Prijzen Blog

Op onze Creatieve Vakanties Frankrijk Blog behandelen wij bijzondere werkstukken van cursisten en gebeurtenissen uit ons Keramiek Atelier in Frankrijk.

De Mirabellenboompot

Meer dan duizend keer is ons gratis e-book gedownload. Op de omslag prijkt een Mirabellenboom waar Ruby uit springt. Dit voorjaar hebben we helaas deze oude Mirabellenboom moeten omzagen.
Houtbewerker Alain Monchot heeft in de Wabi Sabi traditie een schitterende pot gedraaid van het doorleefde pruimenhout.

Creatieve_Vakantie_Pot_Mirabellenboomhout
Gelukkig hebben we vele jaren geleden al jonge mirabellenbomen geplant. Ook dit seizoen kun je dus gewoon weer lekker mirabellen komen proeven in onze tuin. Deze nazomer zijn er nog een paar plaatsen beschikbaar. Zie data


Gratis E-Book
De Mirabellenboom

Op zoek naar Wabi Sabi

Ze kwamen uit een artificiële wereld, het kleine, schatrijke golfstaatje Qatar; twee studentes die wilden leren pottenbakken. Duizenden kilometers hadden ze afgelegd om uiteindelijk voor het eerst in hun leven door een weiland te lopen, brandnetels uitgelegd te krijgen en zelfs vol verbazing een kwartier lang een slak gade te slaan. Wat wilden deze jonge vrouwen, die in dit futuristische staatje leven, bij ons komen leren?

Pottenbakken, dat was duidelijk, maar wilden ze uiteindelijk iets strak moderns of juist iets zeer klassiek met gouden randjes gaan maken?
De Japanse uitdrukking Wabi Sabi verheldert wat ik kon bieden en wat zij zochten.
Qatar
Qatar
Raku keramiek van Bo Filarski
Creatieve_Vakantie/Raku_Pottenbakken
Wabi Sabi; de Japanse term voor de schoonheid van de inperfectie. De studentes genoten een week lang met volle teugen van de eenvoud in ons kleine dorp.
Met kennis en kunde en hun eerste Raku werkstukken keerden ze uiteindelijk terug. Met pijn in het hart namen ze afscheid van de rust in onze Saulnois-streek, en via een vijf-sterrenhotel in Parijs vlogen ze terug naar hun stad in de woestijn.

Wil je ook de wereld van onvolmaaktheid, Wabi Sabi, ontdekken en ervaren?

Klik voor de nog beschikbare data.

Met Franse groet,

Bo en Annetje


Voorjaar

Velden geel gekleurd van boterbloemen, paardenbloemen en koolzaad. De koeien mogen weer in de wei.
Mise_en_herbe
Pottenbakken_Keramiek_Voorjaar

Frankrijk_Creatieve_Vakantie
Pottenbakken_Voorjaar
Noord_Frankrijk_Creatieve_Vakantie
Alles bloeit en geurt dat het een lieve lust is. Kom ook de voorjaarsbloemen ruiken in onze schitterende Saulnois streek. Draai 's morgens een prachtig werkstuk en ga 's middags wandelen door de stille heuvels en velden rondom ons dorp.

Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar, zie: data.


Je bent van harte welkom,

Bo en AnnetjeDVD Draaicursussen Pottenbakken van de Kleischool

Draaitechnieken hoge en bolle halsflessen draaien

Pottenbakken_Draaitechnieken_Halsflessen_draaien
Klik hier voor de trailer


Zelfgeplukte thee in je zelfgedraaide theepot!

Natuurlijk kun je een supermarkt-theezakje in een thermoskan kokend water hangen, maar lijkt het je niet veel leuker om een eigen theemengsel te maken in je zelfgedraaide theepot?!

Je hoeft er niet eens een grote kruidentuin voor te hebben, veel van de blaadjes en bloemetjes die je nodig hebt zijn in de vrije natuur te vinden.

Wat dacht je van een tisane van kamillebloemen met een beetje lavendel (rustgevend)? Of een mengsel van smalle weegbree (goed tegen keelpijn, maar smaakt niet zo lekker) en munt (voor de lekkere smaak en tegen misselijkheid)? Salie helpt tegen aften en pijnlijk tandvlees, maar ook bij menstruatieklachten en tegen opvliegers. Een aftreksel van tijm (met een beetje honing) is goed tegen hoesten.

Maak_je_eigen_Theepot
Dit oude liedje geeft aan dat men vroeger ook al wist hoe je verkoudheid geneest:
“A B C, Mijn moeder zette thee
Van lindebloesem en van vlier
Voor ‘t zieke kind niet ver van hier.
A B C, 't Genas door moeders thee.”

Je kunt ook prima zelfgekochte kruiden toevoegen: een stukje gember bij een thee van brandnetels; kardemom in een potje met paardenbloem (blad) en kamille (bloem)…

Kom deze lente nog een theepot draaien, dan kun je volop gaan experimenteren met eigen kruidenthee mengsels.
Kijk hier in welke weken we nog plaats hebben: data.

Je bent van harte welkom,
Annetje en Bo

Pottenbakken Frankrijk

Pottenbakken voor fijnproevers


De ovenschalen die Annetje op tafel zet, komen uit een keukenoven van 220°. De schalen hebben in de pottenbakkerij ooit een veel hogere temperatuur moeten doorstaan. Maar - vreemd genoeg - lange niet zo hoog als je zou verwachten.

Veel mensen denken dat ovenschalen flink hoog gestookt moeten als ze gebakken en geglazuurd worden, maar niets is minder waar! Zou je zo'n schaal op 1250° bakken, dan zou hij meteen de eerste keer dat hij met bv een quiche erin uit de keuken-oven gehaald wordt al knappen, door het grote verschil in temperatuur binnen in de oven (220°) en daarbuiten (25°). Het verglaasde keramiek kan die temperatuurshock niet aan; er zit geen rek meer in het materiaal.

De gebroeders Not in Castelnaudary bakken al generaties lang schitterende ovenschalen volgens aloude traditie. Wij hebben in 2012 een uitgebreide rondleiding gehad door hun pottenbakkerij, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Pottenbakkerij gebroeders Not
Pottenbakkerij_Not
Robert Not draait ovenschalen
Robert_Not
In de reuzachtige houtoven
Houtoven_Gebroeders_Not
De schaal met warme mirabellen bij ons op tafel
Ovenschaal_met_Mirabellen


Gelukkig blijft een ovenschaal die op slechts 1050° gebakken is gewoon heel als de keukenwekker rinkelt: vul hem dus gerust met een zalige tartiflette (aardappels en uien, eventueel spekkies en dan een reblochonkaas met witte wijn er overheen gesmolten); een lasagne; een vegetarisch schoteltje met spinazie en geitenkaas overgoten met gekarameliseerde uien; of met als nagerecht een clafoutis van mirabellen uit eigen gaard...

Heb je liever dat ik de ovenschalen voor je vul? Kom dan pottenbakken en fijnproeven in onze pottenbakkerij in het kleine dorpje Vannecourt.

Je bent van harte welkom,
Annetje en Bo

Klik hier voor de nog beschikbare data.
Pottenbakken en de kracht van stilte

De plotselinge pieken van geluid - zoals gierende banden, schreeuwende buren, een telefoon die rinkelt - trekken onze aandacht. Constante ruis of geroezemoes kunnen we als relatief stil en rustig ervaren. Maar toch, niet elke rust of stilte is gelijk. Er is bijna altijd nog wel iets te horen. Sinds ik in Vannecourt woon ben ik op de diverse soorten stiltes gaan letten.

Ook ben ik me hier nog veel meer bewust geworden van de helende werking van stilte. Soms als onze Ruby humeurig van school terugkomt, gaan we luisteren in de tuin. We spelen dan “aandacht geven” aan alles wat we in deze oase van rust toch nog horen. We sluiten onze ogen en sommen de dingen op; het grazen van de koeien in het weiland naast ons,
Creatieve_Vakantie_Frankrijk_Pottenbakken_Stilte.jpg
de specht die tikt tegen een boom, de wind die anders ritselt in de kersenboom dan in de notenboom... Door onze aandacht even helemaal te richten op de “stilte” hier en nu om ons heen, vergeet Ruby de ergenissen van school en komt ze tot rust.

Zelfs als we met een groep cursisten in ons atelier werken is het vaak ongelofelijk stil. Soms is iedereen zo geconcentreerd aan het werk dat je een speld kan horen vallen. Niet omdat we het afspraken, of erom vroegen, maar doodgewoon omdat de rust van het creëren en de stilte van het dorp ons ertoe uitnodigen.
Een stilte en aandacht die plotseling even verstoord wordt door twee zwaluwen die kwetterend hoog het atelier invliegen.

Wil je ook eens naar onze stilte komen luisteren?

Kijk welke boeiende thema’s we aanbieden en klik hier voor de nog beschikbare data.
Pottenbakken en de kleur van vuur

Voor pottenbakkers is vuur onontbeerlijk. Rond de 850 graden voor een Afrikaanse stook, tot ruim 950 voor een Raku en tegen de 1300 graden voor een Anagama.
Duizenden jaren geleden hadden pottenbakkers geen moderne meetinstrumenten, maar moesten zich behelpen met de kleur van het vuur. Van diep rood naar oranje, geel tot een bijna witachtige gloed gaf een indicatie van de hitte in het vuur. Zie enkele van onze mooiste "kleur van vuur" foto's van het afgelopen jaar.

Wensballon
Creatieve_Vakantie/Creatieve_Vakantie_Wensballon
Kampvuur
Creatieve_Vakantie/Creatieve_Vakantie_Kampvuur
African Fire Workshop
Creatieve_Vakantie/Creatieve_Vakantie_Klei_Vuur
Creatieve_Vakantie/Pottenbakken_Frankrijk_Pitfire
Raku Workshop
Creatieve_Vakantie/Pottenbakken_Workshop_Raku
Anagama Workshop
Creatieve_Vakantie/Pottenbakken_Creatieve_Vakantie_Frankrijk
Creatieve_Vakantie/Pottenbakken_Workshop_Frankrijk

Creatieve_Vakantie/Keramier_Anagama

Ontdek ook de wereld van Klei en Vuur in onze pottenbakkerij in Noord Frankrijk. Zie alle fantastische workshops die we aanbieden op: data

Je bent van harte welkom,


Bo en AnnetjePottenbakken

Vervolg Pagina 1 2 3 4


Atelier de Céramique Filarski voor een creatieve keramiek vakantie.
Pottenbakken in Noord Frankrijk.
algemeen Data en Prijzen Blog Knoppen/knop_DVD