Creatieve Vakantie Frankrijk

pottenbakken

BLOG Creatieve Vakanties Pottenbakken in Frankrijk

BLOGOp onze Creatieve Vakanties Frankrijk Blog behandelen wij bijzondere werkstukken van cursisten en gebeurtenissen uit ons Keramiek Atelier in Frankrijk.


De Kleischool in Nancy

Schaal Pottenbakken Bo FilarskiOp 18 januari vierde de Kleischool haar 15-jarig bestaan op het Place Stanislas in Nancy. Genodigden uit alle windstreken, 8 nationaliteiten, vierden met ons dit heugelijke feit. In de afgelopen tien jaar dat we in Frankrijk zitten, hebben meer dan 1700 mensen een vakantie geboekt om bij ons een cursus pottenbakken te komen volgen in Vannecourt.

We hopen dat we ons keramiekcentrum nog vele jaren voort kunnen zetten en dat we nog heel veel gasten een bijzondere keramiekvakantie kunnen aanbieden, samen met ons team, bestaande uit Camille, Kim, en Cindy.

We danken iedereen voor de aanwezigheid, de lieve cadeaus, kaarten, speaches en liederen.

Bo en Annetje
Schaal Pottenbakken Bo Filarski

Van 4 pakken naar 4 ton klei

Ruim 15 jaar geleden richtte Bo in Maarssen De Kleischool op. De start was met één nieuwe en twee occasion draaischijven. Ik was langs de Kamer van Koophandel geweest en had vier pakken klei ingekocht. Na een regeladvertentie in het plaatselijk krantje vond de aftrap plaats op een donderdagavond. Nog eerst even snel de fietsen uit het atelier gehaald en daar verschenen dan de eerste twee cursisten. Het waren twee dames die tuinkabouters wilden komen maken. Ik was enigszins teleurgesteld en vroeg me af of er eigenlijk wel belangstelling was voor pottenbakken... Inmiddels 15 jaar later - en nu al weer tien jaar in Frankrijk - kijken Annetje en ik met enig ongeloof naar de resultaten van afgelopen seizoen. Meer dan 200 gasten bezochten dit jaar ons centrum in Vannecourt, waar inmiddels 16 draaischijven staan en waar er jaarlijks vier ton klei doorheen gaat. 1200 Overnachtingen en 3600 maaltijden werden in goede banen geleid door Annetje, mede dankzij Cindy (onze witte tornado) en onze hulpen Camille en Kim (werkstudentes van de kunstacademie in Metz). Er was een fantastische dynamiek, er waren aardige mensen met interessante verhalen: wat hebben we genoten! Dank voor alle lieve en hartelijke reacties in ons gastenboek. Met plezier kijken we nu al uit naar het seizoen 2020!

Pottenbakken_Anagama_BekerAnagama Houtoven Mok - Bo Filarski

De data van de nieuwe themaweken 2020 zijn bekend!

Volgend voorjaar staat er vier maal een houtstook op het programma in onze grommende draak (zie thema Anagama). Met primitieve glazuren en stooktechnieken van zo'n 1500 jaar geleden gaan we deze hele oude manier van pottenbakken ontdekken. Bij toerbeurt waken we met elkaar de hele nacht bij de oven om hout op te gooien. Een unieke ervaring voor beginners en gevorderden.

Pottenbakken_Halsfles_DraaienHoutoven Shino - Bo Filarski

Uiteraard staat ook de combiweek Kristalglazuur met African-fire komend jaar weer regelmatig op het programma. Adembenemende kristallen vormen zich in het glazuur, terwijl de Afrikaanse pot haar charme ontleent aan de markeringen van het vuur en de bijenwas. Zowel beginners als gevorderden kunnen deelnemen.

Blauw_Kristalglazuur_Bo_FilarskiKristalglazuur Karaf - Bo Filarski

En ook nu is er weer keuze uit negen Raku weken. Een razend populair proces waarbij je bij ons o.a. zelf leert reduceren in je eigen vuurton. Ook deze weken staan open voor cursisten met en zonder ervaring.

African_Fire_Bo_Filarski African Fire - Bo Filarski
Witte_Raku_Bo_FilarskiWitte Raku - Bo Filarski

Kleuren met Vuur; Speciale demonstratie door Bo FilarskiVoor de technisch gedetaileerde beschrijving zie de youtube versie: https://youtu.be/vcMuZH3NnRA

De draak is groter geworden

Onze grommende draak, de Japanse houtoven, is beduidend groter geworden. Zie hier het fotoverslag van de opbouw en de eerste stook.

Pottenbakken houtoven basisBasis van de houtoven 300 liter
Pottenbakken houtoven opbouw boog Opbouw van de boog op de basis
Pottenbakken houtoven boog De boog 200 liter
Pottenbakken houtoven zijwanden Zijwanden
Pottenbakken houtoven laden Vullen van de oven 6 lagen hoog
Pottenbakken houtoven sluiten Sluiten van de oven voor de stook
Pottenbakken_houtoven_offer Rijst, zout, sake voor de ovengodinnen
Cursus Pottenbakken houtoven Frankrijk De ovengodinnen
Pottenbakken Houtoven Workshop De oven gaat aan
Cursus Pottenbakken Frankrijk Houtoven Om de beurt waken bij het vuur
Pottenbakken Vakantie cursus Frankrijk De hele nacht door tot de volgende dag
Pottenbakken Sang de Boeuf En wat kwam er zoal uit? Sang de boeuf
Cursus Pottenbakken Shino Shino glazuur
Cursus Pottenbakken Gekleurd door Vuur Zonder glazuur, ontstaan door vuur en as
img tekst
img tekst

Wandelen tussen 175 miljoen jaar oude fossielen

Behalve een week leuk pottenbakken en genieten van de zalige maaltijden wil je soms ook even een namiddag een wandeling maken. Op 15 minuten afstand van ons centrum bevindt zich een bijzonder natuurreservaten van Frankrijk: la Côte de Delme.

Pottenbakken_en_NatuurPottenbakken_en_WandelenVakantie_Frankrijk_Fossielen

Hier kan je zalig wandelen door een beschermd natuurgebied waar o.a. een vijftiental soorten wilde orchideeën groeien en waar je zelfs nog 175 miljoen jaar oude fossielen kan zien liggen. De kalkrijke bodem zorgt voor een mediterrane vegetatie met o.a. thijm en oregano. De wilde klauwier en de bidsprinkhaan maken zich uit de voeten als de kudde schapen voorbijkomt. Kom tot jezelf in onze wereld van vuur, klei, eenvoud en ongerepte natuur.

Probeer dat nog maar eens te redden...

Je hebt net een prachtig werkstuk gemaakt en dan gebeurt het. Een onhandige beweging bijvoorbeeld, bij het laden van de oven. Tik je net met dat oor tegen iets anders aan: krak. Daar ligt je werkstuk dat je zo zorgvuldig gemaakt hebt, in twee delen. Niets meer aan te doen als de klei helemaal droog en hard is, is de gangbare theorie, maar...

Theepot_maken

Afgelopen jaar kwam Mirjam met een cadeau in ons centrum. Een grote pot met poeder. "Moet je eens proberen, om onderdelen aan elkaar te lijmen. Werkt super, veel beter dan water met azijn." Ik probeerde het en ik ontdekte dat een eetlepel aangelengd in een jampot met water een oplossing gaf die inderdaad wonderwel leerharde onderdelen aan elkaar plakt. Oren, tuiten, knopjes en andere decoraties leken zich wel vast te zuigen aan het object waarop ze geplakt werden. Op het eind van het seizoen brak ik een oor van één van mijn karaffen, tijdens het laden van de oven. Het werkstuk was helemaal droog. Jammer, als het niet meer leerhard is, is er niets meer aan te doen, dacht ik. Ik wilde net het werkstuk in een emmer gooien toen ik me bedacht. Laat ik ook eens proberen kurk-droge klei te plakken met dit wondermiddel. Beide kanten van het oor en de aanhechtingspunten op de karaf voorzichtig met een penseel met het goedje natgemaakt. Even laten intrekken, nog een keer aangetipt en tegen elkaar gezet, bijna tegen beter weten in. Tja je vermoedt het natuurlijk al: na het bakken zat het oor stevig aan de karaf vast! Het goedje heet bitterzout (magnesium-sulfaat), bij de drogist te verkrijgen. Wil je ook eens oren en tuiten komen plakken? We hebben o.a een hele leuke week waarin we speciaal theepotten gaan maken.

Zie: data

Wat ons voedt

Gezond de feestdagen door…. Oeps.... Wat gaan we dit jaar op tafel zetten? En dan ook nog een aardig kerstcadeautje kopen…. Mijn hemel, wat moet ik ze geven, ze hebben echt alles al. Heb je dat ook, dat je nu al een over-vol gevoel hebt? Op welk gebied dan ook? Wat ons hier geestelijk vult en gelukkig maakt, is het creëren van dingen. Met aandacht iets maken, hoe simpel ook, is zeer bevredigend. Creëren is een positieve energie die voedt. Je richt je aandacht op iets volstrekt anders dan je dagelijkse sores. Tijdens het seizoen hier in Vannecourt sluiten we de dag dan af door een zalige maaltijd te nuttigen en een leuk gesprek te hebben met een groep gelijkgestemden. Niet enkel tijdens het seizoen proberen we evenwichtige en gevarieerde maaltijden te serveren. Ook met de feestdagen genieten we van de lekkere dingen die we gewoon uit onze tuin en streek kunnen betrekken. We hebben onze noten en appelen uit de tuin. Grote pompoenen die we van de buurman kregen. Boontjes via de buurvrouw, eitjes van onze eigen kippen. Dit hele simpele recept van creëren, van aandacht voor elkaar en van het genieten van de rijkdom om ons heen is wat we graag met je delen. Een eenvoudig recept met klei en vuur, met kersen, noten, mirabellen, tomaten en een aardig gesprek aan een houten tafel in de tuin bij zonsondergang. We besluiten om ook met de kerst te genieten en stil te staan bij deze (h)eerlijke rijkdom die we hier om ons heen hebben. Voor deze kerst een pompoensoep met gember van Annetje.

Creatieve_Vakantie_Table_d_Hote

Pompoensoep met gember en kokos (Vegetarisch)

Fruit in een scheutje koolzaadolie
– een paar uitjes
– knoflook
– prei of kool of een knol die je nog hebt liggen
– een paar centimeter gember

Giet er water bij, breng aan de kook. Ondertussen schil je een aardappel of twee, een appel, een wortel en voeg je die toe aan de soep. En niet te vergeten de stukken pompoen (om het even welke)! Als alles zo’n 20 minuten gekookt heeft, pureren met de staafmixer. Voeg zout, peper, eventueel nog wat gemalen gember, koriander en kruidnagel toe. En iets van kokos: wat kokosvet, geraspte kokos, of kokoscrème. Proeven, misschien nog wat kaas over de soep heen raspen en dan: smakelijk eten!

Met Annetje naar de Vogezen…

Al enkele jaren organiseren we in het voorjaar een Cérami-quiltweek. Dat is een combi Quilt / Raku week waarin je als deelnemer Raku-kleitabletten en knopen maakt, die worden verwerkt in de quilt die je ook in die week naait. Wegens grote belangstelling – en omdat Annetjes quilt-atelier nu helemaal klaar is - gaan we komend seizoen in week 37 een week organiseren, die enkel en alleen in het teken van patchwork en quilten staat! Tijdens deze bijzondere week gaan we ook een bezoek brengen aan het grootste Quilt-evenement in Europa, in de Vogezen. Er zijn slechts een paar plaatsen beschikbaar. Maar er is nog meer: behalve deze speciale week komen er nog veel meer mogelijkheden voor de quilt-liefhebbers. Hiervoor hebben we een gloednieuwe website gemaakt, met alle relevante informatie. Voor de belangstellende quilters is er meteen een leuk gratis ontwerp te downloaden (wellicht een aardig Sinterklaas idee?). Kijk gauw op Anna-Art.eu

Anna At etui

Wil je alleen blijven pottenbakken, kijk dan op het enorme aanbod aan workshops die we ook dit seizoen weer hebben.

Zie data…..

We heten je van harte welkom,


Bo en Annetje

Houtoven van glazen flessen

Velen die bij ons een workshop volgden, hebben gedurende de week ook een bezoek gebracht aan de faillence fabriek in Sarreguemines. Afgelopen week vierde dit museum haar 20-jarig bestaan. Vele pottenbakkers en keramisten waren uitgenodigd om hun vaardigheden te laten zien. Ook wij waren van de partij. Bo heeft voor de ruim tweeduizend bezoekers demonstraties gegeven op de draaischijf. Jong en oud mocht op deze bijzondere dag gratis proberen een werkstuk te draaien. Er waren ook pottenbakkers die een oven opbouwden uit lege wijnflessen en 's avonds was er een vuurspektakel. De oude schoorsteen van de stoommachine van weleer vormde een schitterend decor, dat verlicht werd door de vlammen.

Opbouw_Flessenoven Oven_van_Flessen Keramiek_vuur_Moulin_de-La_Blies

Kom volgend jaar ook een week bij ons een workshop volgen en breng een bezoek aan dit fantastische keramiek-museum. We hebben ruim twintig weken pottenbakworkshops met verschillende thema's. Voor een overzicht zie: data Met Franse groet, Bo en Annetje

De Mirabellenboompot

Meer dan duizend keer is ons gratis e-book gedownload. Op de omslag prijkt een Mirabellenboom waar Ruby uit springt. Dit voorjaar hebben we helaas deze oude Mirabellenboom moeten omzagen. Houtbewerker Alain Monchot heeft in de Wabi Sabi traditie een schitterende pot gedraaid van het doorleefde pruimenhout.

Pot Mirabellenboomhout

Gelukkig hebben we vele jaren geleden al jonge mirabellenbomen geplant. Ook dit seizoen kun je dus gewoon weer lekker mirabellen komen proeven in onze tuin. Deze nazomer zijn er nog een paar plaatsen beschikbaar. Zie data

Op zoek naar Wabi Sabi

Ze kwamen uit een artificiële wereld, het kleine, schatrijke golfstaatje Qatar; twee studentes die wilden leren pottenbakken. Duizenden kilometers hadden ze afgelegd om uiteindelijk voor het eerst in hun leven door een weiland te lopen, brandnetels uitgelegd te krijgen en zelfs vol verbazing een kwartier lang een slak gade te slaan. Wat wilden deze jonge vrouwen, die in dit futuristische staatje leven, bij ons komen leren? Pottenbakken, dat was duidelijk, maar wilden ze uiteindelijk iets strak moderns of juist iets zeer klassiek met gouden randjes gaan maken? De Japanse uitdrukking Wabi Sabi verheldert wat ik kon bieden en wat zij zochten.

QatarQatar Creatieve_Vakantie/Raku_PottenbakkenWabi Sabi Raku - Bo Filarski

Wabi Sabi; de Japanse term voor de schoonheid van de inperfectie. De studentes genoten een week lang met volle teugen van de eenvoud in ons kleine dorp. Met kennis en kunde en hun eerste Raku werkstukken keerden ze uiteindelijk terug. Met pijn in het hart namen ze afscheid van de rust in onze Saulnois-streek, en via een vijf-sterrenhotel in Parijs vlogen ze terug naar hun stad in de woestijn.

Wil je ook de wereld van onvolmaaktheid, Wabi Sabi, ontdekken en ervaren?

Klik voor de nog beschikbare data.

Met Franse groet,

Bo en Annetje

GRATIS e-Book

pottenbakken
Draaicursussen Pottenbakken DVD's

Leer goed centreren en optrekken. De techniek van het draaien, duidelijk stap voor stap uitgelegd. Centreren zonder groot gevecht door slim te werken met je gewicht en niet je kracht. Ook jij kan het leren. DVD 2 Draaitechnieken Hoge en bolle halsflessen draaien Draaicursus Pottenbakken DVD.

Vervolg Blog Pagina's 1 2 3 4

Atelier de Céramique Filarski voor een creatieve keramiek vakantie. Pottenbakken in Noord Frankrijk.